CHECK OUT THE LIV DESIGN AWARDS WINNERS

 

SOORI Bali

  • Prize
    Winner in Architectural Design Resort – Boutique
  • Company/Firm
    SCDA
  • Lead Designer
    Soo Chan
  • Project Date
    2009
  • Architect
    Soo Chan
  • Project Link

Designed with the overt principle of green sustainable initiatives in mind, Soori Bali is conceived to be both climatically and socially reactive to its locale. The design responds to the notions of climate and place, and endeavours to engage the local landscape and community. The design was approached with a sensitivity to the nuances of the site setting, and thus executed with the strategy of minimal environmental impact, minimal built footprint and with local cultural practices (religious and ceremonial processions) taken into consideration.

The villas are characterised by the interplay of materials, which flow from interior to exterior spaces. Smooth terrazzo walls and floors are combined with handbrushed natural timber screens, soft silk upholstery and custom-designed dark-stained timber furniture to form a serene internal space. The use of timber flows into the external spaces, where timber screens wrap a private bale overlooking a private plunge pool lined with Sukabumi stone. Paras Kelating, a light-grey volcanic stone, is applied to feature walls along the pool edge, which combine with the soft hues of beige and warm-grey textured paint to complete the palette.